Przepis na Sernik od Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 11 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy (2 opakowania)
  • ½ kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta pod spód sernika

  • ½ kostki margaryny
  • 3 żółtko
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania

Wymienione wyżej składniki zagniatamy na ciasto. Wykładamy na spód blachy pod sernik.

Przygotowanie masy sernikowej

Szklankę cukru utrzeć z 8 żółtkami i cukrem waniliowym, dodając twaróg, budyń, mleko i olej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka z 5 jaj i 1 szklankę cukru. Wszystko mieszamy łopatką drewnianą.
Masę przelać na ciasto, wyrównać, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1200 C.

Gdy wierzch sernika będzie robił się brązowy, należy ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem  ½ szkl. cukru i wylać na sernik. Ponownie wstawić do piekarnika. Kiedy piana będzie brązowieć wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na kolejne 10 min.

Uwaga! Sernik kroimy ciepłym nożem, aby piana nie zalegała.

Smacznego!

foto: KGW Rakowiec