Przepis na Babkę marmurkową od Koła Gospodyń Wiejskich w Tychnowach

Składniki na ciasto:

  • 300g miękkiego masła
  • 370g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 5 jajek
  • 70g mleka
  • 30g kakao
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Składniki na polewę czekoladową:

  • 13 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka śmietany gęstej kwaśnej

Sposób wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babki (śr. 22-24 cm) natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii, nadal ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy ubite białka. Połowę jasnej masy wykładamy do formy, a do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko. Wykładamy na jasną masę. Żeby otrzymać efekt marmurka widelcem przekłuwamy ciasto. Pieczemy 35-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.

W celu przygotowania polewy w garnuszku rozpuszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy do lekkiego zagotowania się. Na wystudzoną babkę wylewamy polewę i dekorujemy wg. uznania.

Smacznego!

źródło fot.: DoradcaSmaku.pl