Przepis na Babkę marmurkową od Koła Gospodyń Wiejskich w Tychnowach
Składniki na ciasto:
- 300g miękkiego masła
- 370g mąki pszennej
- 200g cukru
- 5 jajek
- 70g mleka
- 30g kakao
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
- 13 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka śmietany gęstej kwaśnej
Sposób wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babki (śr. 22-24 cm) natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii, nadal ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy ubite białka. Połowę jasnej masy wykładamy do formy, a do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko. Wykładamy na jasną masę. Żeby otrzymać efekt marmurka widelcem przekłuwamy ciasto. Pieczemy 35-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.
W celu przygotowania polewy w garnuszku rozpuszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy do lekkiego zagotowania się. Na wystudzoną babkę wylewamy polewę i dekorujemy wg. uznania.
Smacznego!
źródło fot.: DoradcaSmaku.pl