Przepis na Mazurka kajmakowego od Koła Gospodyń Wiejskich w Tychnowach

Składniki na ciasto:

  • 200g zimnego masła
  • 350g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 130g śmietany 30%
  • 100g orzechów włoskich posiekanych

Dodatkowo:

  • 200g masy kajmakowej
  • 200g dowolnego dżemu

Sposób wykonania:

Posiekać mąkę z proszkiem, cukrem i zimnym masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście utworzyć rant, żeby polewa czekoladowa nie wypłynęła. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. do zarumienienia się ciasta.

W celu roztopienia czekolady należy podgrzać śmietanę i masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy. Lekko przestudzić.

Na upieczony spód można wyłożyć cienką warstwę dowolnego dżemu. Na to rozsmarować masę kajmakową i polać polewą czekoladowo-orzechową. Udekorować wg. uznania.

Smacznego!

Mazurek kajmakowy na talerzu

foto: GOK Kwidzyn