Przepis na Mazurka kajmakowego od Koła Gospodyń Wiejskich w Tychnowach
Składniki na ciasto:
- 200g zimnego masła
- 350g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
- 200g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 130g śmietany 30%
- 100g orzechów włoskich posiekanych
Dodatkowo:
- 200g masy kajmakowej
- 200g dowolnego dżemu
Sposób wykonania:
Posiekać mąkę z proszkiem, cukrem i zimnym masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście utworzyć rant, żeby polewa czekoladowa nie wypłynęła. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. do zarumienienia się ciasta.
W celu roztopienia czekolady należy podgrzać śmietanę i masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy. Lekko przestudzić.
Na upieczony spód można wyłożyć cienką warstwę dowolnego dżemu. Na to rozsmarować masę kajmakową i polać polewą czekoladowo-orzechową. Udekorować wg. uznania.
Smacznego!
foto: GOK Kwidzyn