Przepis na "Baranka wielkanocnego" od Koła Gospodyń Wiejskich w Marezie

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 110 g cukru
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masłem lub margaryną, cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą pianę.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800 C przez ok 45 minut.

Po upieczeniu owinąć w wilgotną ściereczkę i pozostawić na kolejne 10 min. Następnie, wyjąć ostrożnie z formy i pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób.

Smacznego!

foto: KGW Mareza