Przepis na Karkówkę od Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu

Składniki:

  • 1 karkówka
  • 5 cebul
  • przyprawa do mięsa Knorr
  • 1 szklanka oleju

Sposób przyrządzenia:

Mieszamy 4 łyżki przyprawy do mięsa Knorr z 1 szklanką oleju. Umytą i osuszoną karkówkę kroimy na pół po długości, a następnie kroimy porcje po ok. 1,5 cm grubości. Pokrojoną karkówkę, marynujemy w przyprawie i odstawiamy do chłodnego na ok 3-4 godziny.

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce o grubości ok 5 mm. Zakonserwowaną karkówkę podsmażamy na oleju, z obu stron, i układamy w naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia. Karkówkę w plastrach układamy prawie na stojąco, przekładając plastrami cebuli, ciasno układając. Przykrywamy od góry folią aluminiową i władamy do piekarnika na 180 stopni, góra – dół na 1 godz 20 min.

Podajemy jako potrawę do obiadu z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

foto: KGW Rakowiec