Przepis na "Zajączka Wielkanocnego" od Koła Gospodyń Wiejskich w Marezie
Składniki:
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 70 g masła lub margaryny
- ½ opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 90 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masłem lub margaryną, cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą pianę.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800 C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu owinąć w wilgotną ściereczkę i pozostawić na 10 min. Następnie, wyjąć ostrożnie z formy i pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!
foto: KGW Mareza