Przepis na "Zajączka Wielkanocnego" od Koła Gospodyń Wiejskich w Marezie

Składniki:

  • 1 jajko 
  • 70 g cukru
  • 70 g masła lub  margaryny
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masłem lub margaryną, cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą pianę.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800 C przez ok. 45 minut.

Po upieczeniu owinąć w wilgotną ściereczkę i pozostawić na 10 min. Następnie, wyjąć ostrożnie z formy i pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób.

Smacznego!

foto: KGW Mareza