Przepis na "Ciasto orzechowe" od Koła Gospodyń Wiejskich w Brachlewie
Składniki na masę orzechową :
- 170 g miodu
- 70 g cukru
- 130 g margaryny "Palma" lub "Kasia"
- 280 gramów łuskanych orzechów włoskich
Składniki na ciasto:
- 2 czubate łyżeczki sody
- 2 całe jajka
- 200 g Palmy lub Kasi
- 500 g mąki tortowej
- 180 g cukru
Wszystkie składniki na ciasto - zagniatamy. Dzielimy na 2 porcje i wyklejamy 2 takie same blaszki [25x35cm].
Jedną blaszkę z ciastem pieczemy 15-20 min. na złoty kolor.
Na drugie ciasto, wylewamy masę orzechową. Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do garnka i podgrzewamy. Masło musi się roztopić i połączyć z resztą składników. Wylewamy masę, na nieupieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800 C, na 20 min. Po wystygnięciu, na ciasto z orzechami rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy 2 porcją ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!