Przepis na "Jajka faszerowane" od Koła Kobiet Korzeniewskich
Składniki:
- 6 jajek
- 1 mały majonez
- sól i pieprz
- 1 papryka czerwona
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru
- 10 dag twarogu
- 1 plaster szynki
- kawałek wędzonej ryby
- kilka liści sałaty masłowej i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić, wyjąć żółtko. Następnie, żółtka rozetrzeć z twarogiem, dodać sól i pieprz. Pasta twarogowa jest głównym składnikiem do farszów.
Masę jajeczno–twarogową podzielić na 4 części, do każdej dodać inny składnik:
- posiekana na drobno ryba,
- pokrojona na drobno szynka,
- pokrojony na drobno szczypiorek,
- pokrojona na drobno rzodkiewka.
Każdym rodzajem masy napełnić 3 połówki jajka i ułożyć na liściu sałaty w formie zegara, a następnie udekorować według uznania.
Smacznego!
foto: KGW Korzeniewo