Przepis na "Roladę buraczkową" od Nowego Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu
Składniki:
- 3 średnie buraki 700-800g.
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce, a następnie zblendować blenderem. Białka oddzielamy od żółtek. Odseparowane żółtka dodajemy do buraków łącząc z 4 łyżkami mąki, solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej cytrynki.
Wszystko razem blendujemy do uzyskania konsystencji musu, po czym łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
Na głęboką blachę wykładamy papier pergaminowy i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy w 1800 C do "suchego patyczka".
Składniki na farsz:
- 2 kiszone ogórki
- 2 filety śledziowe
- 200g serka chrzanowego
- pęczek świeżego koperku
- mała cebula
Sposób przygotowania:
Serek chrzanowy łączymy z pozostałymi składnikami (pomijamy śledzie). Zimny placek smarujemy chrzanowym kremem. Na tak przygotowany spód układamy pokrojone kawałki śledzia. Roladę zwijamy począwszy od dłuższej krawędzi.
Wskazówka - do zawijania ciasta, warto użyć stretchu kuchennego, który pomoże lepiej uformować roladę.
Smacznego!
foto: GOK Kwidzyn