Przepis na "Roladę buraczkową" od Nowego Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu

Składniki:

  • 3 średnie buraki 700-800g.
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Buraki ugotować i zetrzeć na tarce, a następnie zblendować blenderem. Białka oddzielamy od żółtek. Odseparowane żółtka dodajemy do buraków łącząc z 4 łyżkami mąki, solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej cytrynki.
Wszystko razem blendujemy do uzyskania konsystencji musu, po czym łączymy z ubitymi na sztywno białkami.

Na głęboką blachę wykładamy papier pergaminowy i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy w 1800 C do "suchego patyczka".

Składniki na farsz:

  • 2 kiszone ogórki
  • 2 filety śledziowe
  • 200g serka chrzanowego
  • pęczek świeżego koperku
  • mała cebula

Sposób przygotowania:

Serek chrzanowy łączymy z pozostałymi składnikami (pomijamy śledzie). Zimny placek smarujemy chrzanowym kremem. Na tak przygotowany spód układamy pokrojone kawałki śledzia. Roladę zwijamy począwszy od dłuższej krawędzi.

Wskazówka - do zawijania ciasta, warto użyć stretchu kuchennego, który pomoże lepiej uformować roladę.

Smacznego!

foto: GOK Kwidzyn