Przepis na "Jajka po polsku - smażone" od Nowego Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu

Składniki: 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 30 dag pieczarek, 
  • 1 cebulka
  • ¾ kostki masła
  • 2 surowe żółtka
  • koperek, szczypiorek, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka w skorupkach kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka, zahaczając o odrobinę białka. Wydrążony środek, siekamy na drobną kosteczkę. Drobno posiekana cebulę, podsmażamy na maśle i łączymy z farszem.

¾ kostki masła ucieramy z 2 surowymi żółtkami, posiekanymi jajkami, pieczarkami, koprem, szczypiorkiem, pieprzem i solą. 

Farszem napełniamy skorupki, obtaczamy stroną farszu w bułce tartej i smażymy na maśle do zarumienienia.

Smacznego! 

foto: GOK Kwidzyn