Przepis na Sernik od Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 11 jajek
- 2 szkl. cukru
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy (2 opakowania)
- ½ kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta pod spód sernika
- ½ kostki margaryny
- 3 żółtko
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Wymienione wyżej składniki zagniatamy na ciasto. Wykładamy na spód blachy pod sernik.
Przygotowanie masy sernikowej
Szklankę cukru utrzeć z 8 żółtkami i cukrem waniliowym, dodając twaróg, budyń, mleko i olej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka z 5 jaj i 1 szklankę cukru. Wszystko mieszamy łopatką drewnianą.
Masę przelać na ciasto, wyrównać, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1200 C.
Gdy wierzch sernika będzie robił się brązowy, należy ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem ½ szkl. cukru i wylać na sernik. Ponownie wstawić do piekarnika. Kiedy piana będzie brązowieć wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na kolejne 10 min.
Uwaga! Sernik kroimy ciepłym nożem, aby piana nie zalegała.
Smacznego!
foto: KGW Rakowiec