Przepis na "Jajka po polsku - smażone" od Nowego Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo,
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebulka
- ¾ kostki masła
- 2 surowe żółtka
- koperek, szczypiorek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka w skorupkach kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka, zahaczając o odrobinę białka. Wydrążony środek, siekamy na drobną kosteczkę. Drobno posiekana cebulę, podsmażamy na maśle i łączymy z farszem.
¾ kostki masła ucieramy z 2 surowymi żółtkami, posiekanymi jajkami, pieczarkami, koprem, szczypiorkiem, pieprzem i solą.
Farszem napełniamy skorupki, obtaczamy stroną farszu w bułce tartej i smażymy na maśle do zarumienienia.
Smacznego!
foto: GOK Kwidzyn