Przepis na "Jajka po polsku - smażone" od Nowego Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu

Składniki: 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 30 dag pieczarek, 
  • 1 cebulka
  • ¾ kostki masła
  • 2 surowe żółtka
  • koperek, szczypiorek, sól i pieprz.

 Przepis na "Roladę buraczkową" od Nowego Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowcu

Składniki:

  • 3 średnie buraki 700-800g.
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

barszcz biały w talerzu

Przepis na "Barszcz biały" od Koła Kobiet Korzeniewskich

Składniki:

  • 30 dag białej surowej kiełbasy
  • zakwas
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • łyżka chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ marchewki
  • ¼ pora
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • majeranek
  • sól + pieprz
  • jajka

Jaka faszerowane na talerzu

Przepis na "Jajka faszerowane" od Koła Kobiet Korzeniewskich

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 mały majonez
  • sól i pieprz
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru
  • 10 dag twarogu
  • 1 plaster szynki
  • kawałek wędzonej ryby
  • kilka liści sałaty masłowej i natka pietruszki do dekoracji

Ciasto orzechowe - zbliżenie

Przepis na "Ciasto orzechowe" od Koła Gospodyń Wiejskich w Brachlewie

Składniki na masę orzechową :

  • 170 g miodu
  •   70 g cukru
  • 130 g margaryny "Palma" lub "Kasia"
  • 280 gramów łuskanych orzechów włoskich

Muffiny - Freepik.com

Przepis na "Muffiny daktylowe" od Koła Gospodyń Wiejskich w Brachlewie

Składniki:

  • 10 g proszku do peczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka olejku do ciast-śmietankowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mąki ziemiaczanej
  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko